5 Hawaii-i zöldség, amit mindenképp kóstolj meg, ha arra jársz

Hawaii-on nincsenek túlzottan veszélyes állatok, kettő apró állatkára azonban mégis figyelni kell. Az egyik a csiga, aminek a nyála mérgező, ezért meg kell mosni MINDEN zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt, főleg ha a kertből szedi le az ember. A másik a százlábú, ami ha rád mászik, erősen megszúr és órákra elzsibbadhat a lábad, ezek főleg a sötét és nedves helyeken fordulnak elő.hawaiiimg_4369.jpg

1. Taro, ami nyersen mérgező

Nagyon egészséges és magas fehérje tartalma miatt tápláló lilás rózsaszín színű zöldséggyökér, ami nekem a krumplira és a zellerre hasonlít kinézetre. Íze szinte nincsen, talán, mint egy sótlan poros krumplipüré. Általában pépet készítenek belőle, de akár, mint a krumplit megfőzik, meghámozzák, felkockázzák, megsózzák és így eszik.

Az, hogy mérgező pedig akkor derült ki, amikor Kauai-on a Kauai Beach House Hostelben közösen főztünk vacsit a vendégekkel. A boltban mindenféle „idegen” hozzávalót megvettünk. Az egyik sráccal hámoztuk és daraboltuk a zöldségeket és közben mindent megkóstoltunk nyersen is. Aztán jött a taro, ami egy elég kemény gyökér, ezért átadtam másnak a darabolás lehetőségét. Ők is megkóstoltak mindent, amit nem kellett volna… derült ki utólag. Bedagadt a szájuk és nagyon kapart a torkuk. Ekkor derült ki, hogy nyersen mérgező. Gyorsan ittak rá mindent, amit épp találtak; tejet, olajat, vizet, hogy enyhítsék a fullasztó érzést. Szerencsére mindenki túlélte a kóstolást.

2. Okra, ha rosszul készíted olyan nyálkás lesz, mint a csiga

Ez a zöldség is a szuper egészséges csoportba tartozik, tele van tápanyagokkal és vitaminokkal, mint C és K-Vitamin. Viszonylag pici, 3-5 cm hosszú, vékony zöld színű eledel.

Egyszer én is elkészítettem, feldaraboltam, karikára vágtam és sóval, borssal és chilivel ízesítettem. Ahogy elkezdtem főzni nyálkás folyadék jött a zöldségből és az egésznek ragadós állaga lett, majd elpuhult. Azt mondták a helyiek, hogy ropogósnak kell maradnia akkor a tökéletes.

neha-deshmukh-10735-unsplash.jpg

3. Lilaburgonya – akár repülőre nassolnivalónak is kiváló

Igen, valóban lila, édes és nagyon finom…hmm. Hamar a kedvencem lett. Ugyan úgy viselkedik, mint a Magyarországon kapható sima burgonya, a héja is ehető. Főleg a Big Island nevű szigeten lehetett úton, útfélen kapni.

Pahoa-án, amikor egy magyar, Joseph nevű roppant kedves ember által vezetett orchidea farmon szálltam meg még néhány szintén magyar társammal együtt ebből a bizonyos lila krumpliból készítettünk a szilvás gombóc recept alapján, lila krumpliból gombócot. Barackkal és mogyorókrémmel töltöttük. Ahogy ezt leírom is összefut a nyál a számban. : ))) Több farmers market-on is lehetett kapni lila krumpli chipset, ami szintén nagyon ízletes.

img_9165_1.JPG

4. Friss Koriander – a salsa szósz nélkülözhetetlen alapanyaga

Magyar megfelelője a petrezselyem. Kinézetre még hasonlítanak is, de ízre teljesen más. Hawaii-on viszont majdnem minden ételbe raknak. Az első egy hónapban még a szagától is rosszul voltam, de egy idő után megszerettem és itthon is keresem a boltokban, bár elég nehéz beszerezni.

 

5. Zöld papaya – Recept Hawaii-ról, egy próbát megér ; )

Hozzávalók:

- 1 db közepes méretű papaya

- 2 gerezd fokhagyma

- 4-5 db paradicsom

- néhány friss chili paprika

- 1 db lime

A papayát hosszú szálakra lereszeljük, a fokhagymát, paradicsomot, chilit apró kockára vágjuk. Ezeket összekavarjuk, majd a lime levét rácsavarjuk az eddigi hozzávalókra. A saláta tetejét mogyoróval vagy fenyőmaggal díszíthetjük. Tálalás előtt néhány órára érdemes hűtőbe rakni, hogy összeérjenek az ízek.

 

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása