7 dolog, amire figyelj oda, ha nyáron utazol

Íme néhány tipp, hogy éld túl a nyári hőséget. Ha a következő pontokat betartod tuti jobban fogod élvezni a nyaralást.pineapple-supply-co-31096-unsplash.jpg

1. Használj naptejet!

Mindig használj naptejet, még felhős időben is. Főleg ha egy hosszú gyalog vagy bicikli túrára indulsz. Komoly égési sérüléseket lehet szerezni, ha több órát a napon töltesz. Sajnos saját tapasztalatból írom, hogy bizony én is jártam úgy, hogy nem foglalkoztam, azzal, hogy bekenjem magam naptejjel és másnap rákvörösen ébredni nem volt kellemes. Azóta, ha kell, ha nem kenem magam… :D

Ha csak a városban lófrálsz, akkor is ajánlatos legalább az arcra, karra fényvédő szereket használni. Ezzel is megelőzve a napfény okozta anyajegyek és egyéb barna foltok kialakulását.

sunscreen.png

2. Hidratálj!

Víz, víz és víz!

Bármerre is utazol ebben a melegben, mindig legyen nálad folyadék. Ha csak két órás városnézésről van szó, akkor is. Tengerparton, a hegyekben túrázáshoz pedig főleg. Ezen a nyáron is óriási a hőség és szüksége van a szervezetednek hidratálásra. Inkább vigyél be az átlag 2 liternél többet, mint kevesebbet. A modellek szépségének is az egyik titka a rengeteg vízivás. Ha csak magamból indulok ki, sokkal jobb a kedvem, ha rendszeresen hidratálok. Kevésbé vagyok fáradékony és a bőröm is feszesebb.

randy-fath-691556-unsplash.jpg

3. Viselj kényelmes cipőt!

A főbb cipőválasztási szempontjaim a következők:

  • legyen talpa

Fontos, mert csillapítja a sarok ütődését a talajhoz, kíméli a gerincet az érkezéskor, amikor a láb a talajra csapódik. Másrészt tartást ad a lábnak és nem növeljük az esetleges lúdtalp kialakulását.

  • legyen természetes anyagból

Gondoljunk bele, a cipő az, amit egész nap viselünk és hozzánk ér. A gumi vagy egyéb szintetikus anyagok helyett, válasszuk például bőrt és a parafát. A bőr cipők és szandálok segítik az egészséges testtartás kialakulását és a lábfej normális fejlődését. Gyerekeknél ezért is kifejezettel ajánlott a bőr cipő viselete. Nem mellesleg az izzadtságot is elszívja.

  • legyen kényelmes.

Ha az előző két pont teljesült, de ennek ellenére tör, nyom vagy szúr, semmiképp ne vegyük meg. Mindenképp tegyünk benne jó néhány próbakört az üzletben és győződjünk meg róla, hogy tökéletes.

A képen látható szuperkényelmes, magas talpú cipőben szoktam várost nézni, még nyáron is. Igaz kicsit melegnek tűnhet elsőre, de nem az. És az egyik legrosszabb érzés, amikor meg kell szakítanom az egész napos programot, csak hogy „haza”menjek cipőt cserélni vagy hirtelen venni kelljen egy újat. A lényeg, hogy nekem megéri kicsit többet kiadni egy tökéletes cipőért és akár több napig is keresni a megfelelőt.

dsc_0371.JPG

4. Öltözz lazán!

A forró nyári napokon az ember legszívesebben nem viselne semmit. Minden tapad, feszül és szoros. Ilyenkor a lenge, könnyű anyagokat ajánlom, mint a selyem, muszlin, szatén vagy krepp. Tökéletes a munkahelyre, üzleti megbeszélésekre étterembe, túrázni vagy a tengerpartra is. Nem mellesleg igazi nőies darabok.

pete-bellis-278587-unsplash.jpg

5. Legyen nálad édesség!

A forró nyári hőségben velem is gyakran előfordul, hogy megszédülök a melegtől vagy hirtelen nagyon éhes leszek és ilyen esetekre mindig van nálam egy kis keksz, cukorka vagy aszalt gyümölcs. Szintén életet menthet egy kis harapnivaló egy hosszú repülőúton vagy túrázáson is.

rawpixel-656748-unsplash.jpg

6. Hordj napszemüveget!

A napszemüveg, az a személyes holmi, ami mindig velem van, télen-nyáron. A Nap mindig süt, télen pedig még a hó fénye is elvakíthat, főleg vezetés közben. Nyaraláshoz pedig még inkább viszek magammal, akár többet is, a divat kedvéért. Amellett, hogy nagyon mutatósak a napszemüvegek védelmet is nyújtanak a levegőben lévő por és szennyeződések ellen, az UV szűrésről nem is beszélve.

pete-bellis-434725-unsplash.jpg

7. Keresd az árnyékot!

Mindegy, hogy épp a buszon ülsz, sétálsz felfele egy hegy tetejére vagy a tengerparton sütteted a hasad és kipihened az év fáradalmait, mindig légy árnyékban. Később a bőröd is meghálálja. Kevésbé fog ráncosodni és a barna foltok is később jelennek meg. Hidd el így is le fogsz barnulni és legalább nem égsz, meg és nem kell majd éjszakánként forgolódnod, hogy annyira fáj. Pluszban a hámlás okozta „gyönyörű” testrészeket sem kell takargatnod.

shadow.png

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása