Így tanulhatsz külföldön az érettségi előtt

Még mielőtt nagykorú lenne, az ember is van számos lehetőség világot látni, felfedezni. Így egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a cserediák programok.

Íme, néhány szervezet, amiken keresztül ezt meg lehet valósítani: www.afs.hu, www.rotary.hu vagy az www.tanulaskulfoldon.hu/az-into-rol/.

snapseed_2.jpg

Időtartam és helyszín:

Egy héttől kezdve akár egy év is lehet. Általában egy nyelvterületet, kontinenst határoz meg a diák, illetve a szülei. Majd a cserediák szervezet a megadott paraméterek alapján keres neki egy befogadó családot. Ilyenkor mindkét felet ellenőrzik, rengeteg fotókat és leírást kérnek a diákoktól. A befogadókhoz pedig a szervezettől kimennek és felmérik, hogy alkalmasak-e a körülmények egy cserediák fogadására. A kiválasztott országban ugyan úgy jár középiskolába, gimnáziumba a gyerek, mint Magyarországon.

kelsey-knight-452154-unsplash.jpg

Költségek:

A cserediák program kétféle képen működik, vagy fizetni kell érte, vagy a kiküldő család szintén befogad egy Magyarországra vágyó diákot és, amíg a saját gyereke kint tanul, ő egy másik diákkal teszi ugyan azt. Az Into-nál egy összeget kellett befizetni és mindent intéztek, a kiutazás költségeit is. Míg a Rotarynál a repülőjegyet a kiutazó család fizeti. Szállást és ellátást köteles adni a fogadó család, a többiben, mint gimnáziumba irattatás, esetleges orvosi ellátás, zsebpénz mind a szervező cég vállalja magára. Sőt a kiutazó diák mellé kijelölnek egy mentort vagy „keresztapát” is, akihez lehet fordulni a kérdésekkel. Ha bármelyik félnek problémája van egymással, lehetőség van család cserére is.

Mit ad neked a cserediák program?

Az első idegen nyelv elsajátítására kiváló lehetőség, hiszen a nyelv saját környezetében ragad a diákokra legjobban a nyelvtudás. A hostcsaládtól, az iskolában, a boltban és a tv-ben is csak azt hallani.

Családtag leszel.

Sok esetben viszik magukkal nyaralni is, de programokra mindenképp. Saját szobája van és általában élnek hasonló korú gyerekek is a befogadóknál. Nem mellesleg akár életre szóló barátságokraés kapcsolatokra is szert lehet tenni.

482508_10200650765805318_2088667776_n.jpg

A világban sokkal könnyebben boldogulnak azok, akik több nyelven is beszélnek. Szerintem az életében mindenkinek legalább egy alkalommal ki kellene próbálnia egyedül utazni. Egy évet, fél évet vagy csak egy pár hónapot.  Kötelező lehetne, mint az írás-olvasás. Annyi mindenre megtanítaná a fiatalokat még a nagy betűs élet előtt. Képet kapnának a valós világról és a saját szemükkel tapasztalhatnák meg a nemzetek, kultúrák, országok sokszínűségét. Kinyílna a gondolkodásuk és a feladatokat, amiket az élet eléjük sodor is más perspektívából oldanák meg.lany.png

Amennyiben elérhetőséget vagy kontaktot szeretnél, esetleg egy előadást az iskoládban a cserediák programról keress bátran! : )

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása