Egy sziget, ahol nincs autó, se motor

Gili Air az Indonéz szigetvilág egyik kicsiny ékszerdoboza. Mindössze 2000 fő lakik a rajta és körül-belül két óra alatt körbe is lehet sétálni. A nászutasok és a csöndre vágyó utazók paradicsomaként is emlegetik

img_7692.JPG

Közlekedés

A szigeten semmiféle elektromos járművet nem használnak. Így jogosan merül fel a kérdés, de akkor hogyan közlekednek? A turisták és bőröndjeik szállítását lovas szekerekkel oldják meg. Sőt az árut, az élelmiszert és minden mást is ezzel visznek egyik pontból a másikba. A lovas kocsik elé leginkább póni lovak vannak befogva. Őket pedig mindenféle színes bojttal és csengőkkel díszítik. Ez egy fajta kuriózum a Gili Air-re látogatóknak, ugyanis sok turista még sosem ült lovas konflison.

 

A szigetek között pedig hajóval közlekednek. Itt figyelni kell arra, hogy a „fast boat”-ot válasszuk, a nevéből is adódóan ez van ott a leggyorsabban bárhol. Igaz nagyon tele van zsúfolva és az út is elég zötykölődő, de valahogy ki lehet bírni.

img_7872.JPG

Szállás

November volt, amikor a szigetre látogattam. Mint kiderül az ősz egy holt szezon náluk, így a szálláson is én voltam az egyedüli vendég. Érdemes olyan bungalót választani, amiben van klíma, ha valaki nem bírja a hőséget. A vendéglátók roppant kedvesek és alázatosak. Friss kókusszal és mangóval fogadtak engem is.

img_7475.JPG

Szórakozás

A sziget egyike az olyan partoknak, ahol finomszemcsés homok van. Gyönyörű a táj, hegyek veszik körül, Lombokra is át lehet látni. Az éttermek, bárok az asztalokat közvetlenül a parton terítik meg, ezzel igazi romantikus hangulatot teremtve.  A boltok és minden dekoráció az utcákon kézműves és egyedi. Színek, lámpások és megannyi mosolygós arc hozzá. Plusz pont még, hogy itt hagyják az embert bámészkodni és nem tukmálják a karkötőket, szobrokat és az egyéb piaci bazárt.

img_e3157.JPG

 

Gili Air nem csak magában egy vintage birodalom, hanem a vízi sportok központja is, mint szörf, Jet Ski,  SUP, könnyű és mélytengeri búvárkodás, jóga, de a cápa, rája és delfin les is népszerű turista program.

 

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása